Református templom

A község egyetlen temploma már a harmadik ugyanazon a helyen, a falu központjában. 1908-ban épült Gecse Lajos lelkész vezetésével, Katona György sárospataki mérnök tervei alapján, ezer tehén árából. Az eklektikus, klasszicizáló stílusú épület görög-római sajátosságokat hordoz. Jellegzetessége a színes ablaküvegek alkalmazása. Az impozáns méretű templom 800 fő befogadására alkalmas, a torony magassága 43 m. Eredetileg bádogtetős volt az egész épület, de mivel a szél zivatarkor állandóan felszaggatta, 1924-ben palára cserélték, majd a beázások miatt 1997-ben visszatértek egy korszerűbb és szebb lemezfedéshez. Amióta áll a templom, javítása, felújítása állandó munkát ad a gyülekezetnek.

Az 1927-ben elkerített udvaron található az 1848-49 emlékére állított kopjafa, Szabó Sámuel alkotása, valamint a második világháború halottainak emlékműve. Utóbbi érdekessége, hogy a zsidó elhurcoltak és a magyar elesettek nevei együtt szerepelnek rajta.

Az észak-déli tájolású templom három bejárata közül a főbejárattal szemben helyezkedik el belül az úrasztala, háta mögött a szószékkel, mellette az első világháború halottainak emléktáblája. Jobbra van a barokk orgonaszekrénybe helyezett orgona, amit 1936-ban 4650 pengőért készítettek, s ma sokmillió Ft-ot ér.

A templom két harangja messzire elhallatszik. A 150 kg-os kisharang felirata a következő: "A S: Kesznyétemi Reformat Sz Eklesia Maga Koltsegen Ontette 1802." 1922-ben új, 560 kg-os nagyharangot húztak mellé a háborúban. elvitt kettő helyett. Ennek felirata: "A világháború siralmas idején ágyúnak elrekvirált testvérei helyett öntette a kesznyéteni Közbirtokosság és református egyház gazdagja, szegénye, fiatalja, vénje Isten dicsőségére az Úrnak 1922 ik esztendejében". A másik oldalára ezt írták: "Az élőket hívogatom / A holtakat elsiratom".